Мъж, опитал се да убие с преправен газов пистолет свой съселянин, получи 9 години затвор

Варненският окръжен съд (ВОС) призна за виновен Костадин Иванов в това, че на 12 април 2015г. в село Чернево, община Суворово, направил опит умишлено да умъртви Георги Г., като деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина, съобщиха от съда.

Подсъдимият произвел изстрели с преправен на боен газов пистолет със заличен номер, като деянието останало недовършено по независещи от волята на дееца причини.
Съдебният състав определи наказание "лишаване от свобода" ефективно за срок от 9 години.

Костадин Иванов беше признат за виновен и за това, че е държал огнестрелни оръжия и боеприпаси, без да има разрешително за тях. У него освен пистолета, с който е стрелял е било открито още едно оръжие –отново преправен на боен газов пистолет със заличен номер. Наказанието, което Варненски окръжен съд му наложи за това престъпление, е "лишаване от свобода" за срок от 4 години. 28-годишният мъж ще търпи най-тежкото от така определените наказания, а именно "лишаване от свобода" за срок от девет години при първоначален строг режим.

През 2015 г., на Великден, при възникнал конфликт между две враждуващи фамилии в село Чернево, 28 годишният Костадин Иванов прострелял Георги Г., като при инцидента пострадали още няколко души.  Делото беше внесено в съда през декември 2017г., като в хода на съдебното следствие бяха разпитани повече от 40 свидетели.

Костадин Иванов е осъден да заплати на Георги Г. обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието – парична сума в размер на 80 000 лева, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 12 април 2015 г. до окончателното изплащане на сумата. Мъжът ще плати направените по делото разноски в размер на 7891.31 в полза на държавата по сметка на ОД на МВР Варна, направените по делото разноски в размер на 120 лв. в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ВОС, както и държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 3200 лв.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд - Варна.