Ясна е самоличността на 85 от жертвите на пожарите в Гърция, един човек е в неизвестност

Гръцката противопожарна служба обяви, че е идентифицирала 85 от жертвите на пожарите, които изпепелиха източния бряг на столичната провинция Атика миналата седмица.

Eдин човек продължава да е в неизвестност, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус". По-рано от Министерството на здравеопазването съобщиха, че един човек, пострадал от огнената стихия, е изписан от болница "Евангелизмос" в сряда, а друг е прехвърлен от спешното отделение на същото здравно заведение. Вестникът отбелязва, че общо 42 души все още са хоспитализирани в Атина, 10 от които все още са в интензивното отделение. Има и едно дете, което е в болница Агия София, но то е в добро състояние. Докато бушува политически дебат за това кой е виновен за фаталните пожари, министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Йоргос Статакис, неговият заместник Сократис Фамелос и вътрешният министър Панос Скурлетис оповестиха правителствен план за разрушаването на стотици имоти, които са били построени незаконно върху горския фонд и бреговите райони на страната.
Говорейки по време на съвместна пресконференция, Статакис заяви че правителството ще получи списък на първите 100 имота, които ще бъдат разрушени през следващата седмица. „Разрушаването ще бъде въпрос на дни или седмици“, заяви той, отбелязвайки че около 2 500 незаконни постройки върху горския фонд и други 700 на бреговата линия ще бъдат съборени. Във всички тези случаи имотите са били обявени за незаконни от гръцки съдилища. Въпреки това собствениците ще имат правото да обжалват пред държавния съвет срещу мярката в рамките на 15 дена от получаването на известието относно предстоящото разрушаване. Фамелос от своя страна даде знак че общинските власти трябва да понесат отговорност, тъй като те издават заповедите за събарянията.
Парцелът в Мати, източната част на Атика, където 26 души бяха намерени мъртви, е държавна собственост, която е била присвоена, заяви Фамелос. Земята, върху която е строено, е официално определена като брегова зона и поради това всякакво строителство е незаконно, отбеляза той. Колкото до „справянето с трагедията“, Скурлетис заяви, че правителството в скоро време ще разкрие „план за радикална ревизия и препланиране на гражданската защита“. Той добави, че районът влиза в пълномощията на министъра на обществения ред Никос Тоскас