Иззеха стоки за 715 000 лева от два магазина в "Златни пясъци"

На 27.08.2018г., в хода на провеждане на СПО по линия на противодействие разпространението на стоки, които са обект на защитена търговска марка по смисъл на Закона за марките и географските означения, служители от сектор “Икономическа полиция” при ОД МВР – Варна са извършили полицейска проверка в два търговски обекта / магазини за дрехи/ намиращи се на търговска алея в КК ”Златни пясъци”.

Магазините се стопанисват от фирма с управител И. И., на 60 г., от Ямбол, неосъждан.  Установено е, че в обектите са изложени за продажба предимно стоки, носещи името или логото на световно известни защитени търговски марки, които в конкретния случай се разпространяват без изискуемото по закон съгласие на притежателя на марката.
Констатациите и събраните  материалите са докладвани на дежурния прокурор в РП – Варна. Срещу управителя на дружеството И. И. по случая има образувано ДП за извършено престъпление по чл.172б от НК – „((1) Който без съгласието на притежателя на изключителното право използва в търговската дейност марка, промишлен дизайн, сорт растение или порода животно, обект на това изключително право, или използва географско означение или негова имитация без правно основание, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева).“
Иззети са близо 4600 броя стоки на приблизителна стойност 715 000лв. Работата по случая продължава.