Забраняват употребата на сламки във Ванкувър от 2019 година

Ванкувър ще бъде първият голям канадски град, който ще забрани пластмасовите сламки за пиене. 

Целта е да се намали употребата на артикули за еднократна употреба, които замърсяват природата. Забраната за сламки ще влезе в сила през есента на 2019 г. Тя е част от политиката за намаляване на отпадъците, която включва и забрана за употребата на кутии от полистирол, чаши за еднократна употреба и найлонови торбички.Целта е до 2040 г. градът напълно да премахне изхвърлянето на пластмасови отпадъци.

"Пластмасовите елементи оказват значително въздействие върху околната среда. Ние смятаме, че е важно да предприемем действия", каза Алберт Шамис, директор на Управление на отпадъците и възстановяване на ресурсите във Ванкувър, цитиран от "The Globe and Mail". "Хората ще могат да купуват сламки за еднократна употреба от магазините за продажба на дребно за домовете си", добави Шамис.

Забраната ще важи за ресторанти и търговци на улицата. Обмисля се и глоба за нарушителите от 250 долара. Приблизително 57 милиона сламки се използват всеки ден, а седмично се изхвърлят 2,6 милиона чаши за еднократна употреба, сочат данни на кметството на Ванкувър.