След катастрофата със 17 жертви държавата се сети за 48 опасни пътни участъка

Проблемите участъци по пътищата в страната, на които е възможно да се получи аквапланинг, са 48, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Аквапланингът е една от най-опасните ситуации на пътя. Тя се случва, когато върху пътната настилка има воден слой, който създава т.нар. "хидродинамичен клин", заради който гумата на превозното средство временно губи сцепление с пътя, обяснява БТВ. Това води до загуба на контрол от страна на шофьора на превозното средство.

В посочените 48 отсечки служители на АПИ работят приоритетно, за да премахнат опасността. Към момента е отстранен най-големият участък, предразположен към такива инциденти, на АМ "Тракия". Той се намира в посока София между Ихтиман и Пазарджик, като рисковата отсечка е на 67-ия километър. Проектира се отстраняването на още два опасни участъка на АМ "Тракия" в района Ихтиман.
Предстои работа и по още 13 отсечки с подобен риск, но на АМ "Хемус". Те се намират между 59-ия и 77-ия километър в двете платна. До десет дни дружеството "Автомагистрали" ще е готово с проектите за отстраняване на дефектите, а от регионалното министерство гарантират, че тези ремонти ще са приключили преди началото на зимата.