Нито една африканска държава не иска мигрантски лагер на своя територия

Плановете на ЕС да създаде мигрантски лагери извън Европа са пред провал.

За това предупреди президентът на Франция Еманюел Макрон, подчертавайки, че досега нито една страна от континента не е дала съгласието си да приеме такъв.
Politico припомня, че европейските лдиери се разбраха да проучат идеята през този месец. Но по време на посещението си в Нигерия Макрон заяви, че в голяма част от страните в Африка има притеснение, че лагерите ще се превърнат в притегателна точка за мигрантите. До момента няма съгласие от нито една страна да приеме подобен лагер. Приемните лагери, коментира Politico, трябваше да са компромиса на европейските лидери - едни от тях настояват за строг граничен контрол, а други - за насърчаване на мигрантите. Според плана именно в тези лагери трябваше да се определя кой действително е бежанец и кой - икономически мигрант.
Френският държавен глава заяви още, че негов приоритет е да убеди африканците да не предприемат "безумния риск" да пътешестват до Европа. Само от началото на годината повече от 1000 души са загинали при опити да преминат Средиземно море.