Проф. Атанас Семов: Заради членството ни в ЕС Истанбулската конвенция ще се прилага и у нас

Радостта на противниците на Истанбулската конвенция, последвала решението на Конституционния съд от миналия петък, с голяма доза на вероятност ще се окаже прибързана.

Това става ясно от думите на преподавателя по право на Европейския съюз проф. Атанас Семов. "Истанбулската конвенция, която няма да бъде ратифицирана от България, понеже е несъвместима с българската Конституция, много скоро ще стане договор на Европейския съюз, вероятно още в рамките на австрийското председателство. Като договор на Европейския съюз ще се прилага и в България, независимо, че ние не сме я ратифицирали", заявява Семов пред БНР.

Според него, направеното от Конституционния съд до този момент е "едно важно начало, но е само начало"."Предстои ние да се подготвим, че тази конвенция ще действа в България въпреки всичко. От това следва, че ще възникне необходимост утре по повод нейното прилагане евентуално да се направи прочит на понятието за национална конституционна идентичност на България и евентуален отказ от прилагане на отделни разпоредби от конвенцията, което правото на Европейския съюз допуска", разяснява още преподавателят от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Всяка държава-член на Европейския съюз е длъжна да изпълнява всички европейски закони, тоест всички европейски правни норми. Конвенцията ще бъде такъв международен договор на Европейския съюз, който ще е задължителен за всички държави", смята още Семов.