Варненски ученици участваха в Международно състезание на младите спасители и пожарникари

Между 10 и 22 юли, в град Гомел, Република Беларус, се проведе ХVІ-тото Международно състезание на младите спасители и пожарникари.

Форумът се организира от Министерството на извънредните ситуации в Беларус с подкрепата на Беларуската младежка обществена организация на пожарникарите и спасителите.
В надпреварата взеха участие 14 отбора от 13 държави: Азербайджан, Армения, Беларус, България, Грузия, Италия, Казахстан, Латвия, Полша, Украйна, Сърбия, Германия и Русия, която участва с два отбора.
България бе представена от младите огнеборци и спасители на РДПБЗН-Варна – деца на възраст от 12 до 17 години, възпитаници на СУЕО „А.С.Пушкин” и СУ „Димчо Дебелянов”, съобщиха от областната дирекция на МВР. Състезателите от Варна бяха придружавани от своя преподавател Ивелина Радева, както и от гл. инсп. Валентин Николов - началник РСПБЗН - Дългопол, който бе в ролята на ръководител на отбора, и инспектор Павел  Пачев – инспектор по защита на населението в група превантивен контрол и превантивна дейност, като треньор на младите огнеборци.
На 12 юли, в присъствието на министъра на извънредните ситуации на Република Беларус - генерал - лейтенант Ващенко, се състоя тържественото откриване на ХVІ-тото Международно състезание на младите пожарникари и спасители.
Мероприятието се проведе по предварително изготвена програма в няколко различни дисциплини. Момчетата и момичетата от Варна се представиха много добре в надпреварата „Отборен дартс“, като заеха третото място. При провеждането на тази дисциплина се отличи сътезателката Йоана Кондова, която постигна най-голям брой точки от всички участващи в надпреварата. В състезанието „Визитна картичка“ децата представиха България и подготовката на младите огнеборци и спасители на РДПБЗН-Варна, чрез музикално-театрален номер.
Българските ученици показаха таланта си на най-добри художници в дисциплината „Newspaper-Billboard”, като нарисуваха билборд на тема: ,,Оставени без надзор включени електроуреди – причина за пожар” и заслужено  спечелиха 1-вото място. Красивите Мис България Румяна Кондова и Мистър България Стефан Трифонов заеха местата на първи подгласници на победителите в състезанието „Мис и Мистър Международно състезание”, като и двамата бях обявени за победители в гласуването на зрителите.
Останалите дисципини, в които нашият отбор се представи бяха: „Пожарна щафета“, „Преминаване на туристическа полоса”, „Оказване на първа медицинска помощ”, „Водна щафета”, „Спортландия – заедно към победата” и „Отборно полево учение”, където представители на България имаше и в трите отбора заели призовите места. 
На тържествено закриване бяха наградени всички отбори. В крайното класиране отборът на младите пожарникари и спасители към РДПБЗН-Варна се нареди на 8-мо място. Всички деца има достойно представяне, имайки предвид факта, че дисциплините в състезанието са различни от тези, които се практикуват в страната ни.