Проверка в Техническия университет във Варна разкри множество нарушения

"В Техническия университет във Варна тече финансова проверка от 1 месец".

Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев пред Нова ТВ по повод разследване на медията за съмнителни обществени поръчки за ремонти и сметоизвозване, както и за злоупотреби с парите за образование.

По думите на Вълчев първоначалните данни от проверката показвали, че има „висока концентрация на нарушения”. „Всички тези констатации ще бъдат пратени на агенцията за Държавна финансова инспекция, вероятно и на прокуратурата, тъй като има индикатори за измама”, заяви министърът. По думите му самият той като министър няма големи права по отношение на финансовото управление на висшите училища. „Има една санкция – отнемане на акредитацията. Но това е крайна мярка, прекомерна, защото означава затваряне на висшето училище”, обясни Вълчев и заяви, че са необходими законови промени. „Стартирали сме този политически разговор”, заяви министърът.

По другия скандал от миналата седмица, при който се оказа, че благоевградско училище отказва да приема ученици от ромски произход, Красимир Вълчев заяви, че това е недопустимо и дискриминационно. „Нямат право да отказват приемане, на което и да е дете”, заяви Вълчев. Според него проблемът освен в училищата е и в родителите, които не искат да записват децата си в училище с роми. „Проблемът е със сегрегацията – първичната и вторичната. Първичната е в ромските квартали, където училищата са ромски. Там държавата трябва да вложи всичките си ресурси, за да включи ефективно тези деца. Има проблем и с вторичната. Тя е, когато в едно училище децата станат повече от 15-20%. Родителите започват да изтеглят децата от български произход”, обясни Вълчев.