Българското правителство се погрижило историята в македонските учебници да не се изкривява

Уверявам гражданите, че българските дипломати и министри са се погрижили за това в целия преговорен процес да има ясно условие, че договорите ще се изпълняват на практика, че ще приключим с порочните практики от миналото за непризнаване на очевидни исторически факти, за изкривяване на учебните програми по история. 


Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка“, предаде  Агенция „Фокус“. „Дали е трябвало да забавим договора с Македония - спомням си, че тогава всички го приветствахме. Може би договорът трябва да се чете по-внимателно“, коментира тя.
„В него има основа от декларацията от 1999 година, но със сигурност не се изчерпва само с нея“, посочи Екатерина Захариева. „Сигурно бих могла да изброя повече неща, които искам да видя в договора с Македония, от президента“, обяви тя. „Дали е трябвало да предвидим разпоредба за прекратяване - това решение е взето от експертите и то по наше настояване. Точно защото не сме искали да се повтори случаят с декларацията от 1999 година“, обясни министърът.. „С договора с Македония България „отпуши“ процеса за помиряване в целия регион. Това е оценка не на българските политици и анализатори, а на държавите. Това даде кураж, смелост и желание регионът най-после да приключи с процеса на помиряване. Да започне да гледа напред в бъдещето“, заяви Екатерина Захариева.
„В заключението от Съвет разширяване има текст за историята, включен по настояване на Българското председателство, който изисква ангажимент за признаване на историята и за неизползването ѝ в отношенията със съседите“, каза още тя.