5000 глоби на пътни нарушители са наложени след сигнали от "Гражданите"

5000 глоби са наложени на пътни нарушители след сигнали, дошли от платформата „Гражданите”.

 Това каза в студиото на БТВ съоснователят й Тодор Лилков.

Повод за гостуването му стана поредният клип с безумно и опасно каране по българските пътища. Инцидентът е от началото на месеца в посока от Панчарево към яз. Искър. Александър Футеков, жена му и двете им деца са в семейния автомобил, когато той вижда в огледалото бързо приближаващ автомобил. Отбива, за да го пропусне, а регистраторът му заснема последвалия слалом на другото возило през насрещното движение.
„Човекът очевидно има самочувствие и кара доста смело автомобила си. Не знам защо го прави, очевидно разчита, че хората в насрещното ще се приберат до мантинелата”, коментира Александър. Освен да подаде сигнал в „Гражданите”, той проверил и номера на профучалата покрай него кола. Оказало се, че с нея по-рано е имало ПТП – удар в камион по вина на шофьора й. Александър го призова да избива комплексите си на писта.

„90% от смъртните случаи са заради човешка грешка – висока скорост и неправилно изпреварване”, коментира и Лилков. Той посочи, че платформата започнала своя живот в приятелския му кръг с идеята да се подобри културата на пътя. Сега обаче има и възможност сигналите да стигат до полицията. Проблемът е дали след това ще се случи нещо – заради начина на призоваване на нарушителите, до тях може така и да не стигне информацията, че е започнало производство.

„Не знам дали високи глоби биха отказали особено по-заможните хора с коли за 200 000 лв.”, отбеляза Александър. Той напомни, че даже за неправилно изпреварване с риск за останалите участници в движението максималната санкция е 150 лв.
Според съоснователя на „Гражданите” „ние като общество заедно трябва да зародим една култура на закон и ред”, като това преминава и през активно подаване на сигнали за нарушения. Важно е, обаче, да проверяваме и къде пускаме сигналите си – например, как се финансира съответната платформа. Иначе са възможни манипулации.