Военноморските сили ще отбележат 127 години от рождението на първия адмирал, командвал българския флот

На 6 юли 2018 г. от 09.00 часа, по случай 60-та  годишнина от създаването на Първи дивизион патрулни кораби, в Пункт за базирате Варна тържествено ще бъдат вдигнати националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване.

Това съобщават от ВМС.
Също на 6 юли 2018 г. от 13.00 часа, по случай 127-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков - първият български адмирал командвал флота, ще се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника му пред сградата на Щаба на ВМС на ул.”Преслав” №16.

По време на Първата световна война контраадмирал Вариклечков служи на немски подводници в Северно море и Атлантическия океан. Макар и само на 23 в началото на световния конфликт, той успява да създаде способ за откриване на противникови подводници. Командир е на торпедоносеца "Смели", а след излизането на България от войната превежда френски части през Дунав, за което е награден от страната с орден "Почетен легион".
В периода 1933 – 1935 г. е командир на българския флот. Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 г. става флигел-адютант на цар Борис III, на когото е един от любимците, и изпълнява тази длъжност до 1937 г., когато отново е назначен за командващ флота. Въоръжава флота с торпедни катери „Люрсен“ и разработва бойните му планове. На 1 май 1937 година става първият действащ контраадмирал на Българския военноморски флот.
По време на забележителната си кариера контраадмирал Вариклечков получава над 20 ордена, медала и нагръдни знаци. След 9 - ти септември 1944 година обаче е арестуван, лежи в затвор, а пенсията му е спряна. Умира на 23 - ти февруари 1974 година на 83 - годишна възраст.