Кралицата на Великобритания одобри закона за Brexit

Кралица Елизабет II одобри законопроекта на ЕС, отменящ Закона за европейските общности от 1972 година, чрез който Великобритания става член на общността.

 Това съобщи във вторник председателят на Камарата на общините Джон Берков. Така законопроектът стана закон след месеци разискване.
Той утвърждава деня на Brexit в британското законодателство като 29 март 2019 г. в 23:00 ч. - полунощ в Брюксел, определен като края на двугодишния процес на оттегляне по член 50. Законопроектът претърпя повече от 250 часа тежко разискване в парламента, тъй като беше представен през юли 2017 г. Проевропейците отпразнуваха миналата седмица приемането на законопроекта от парламента като доказателство, че въпреки продължаващата несигурност по време на преговорите с Брюксел, Великобритания ще напусне ЕС. Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че е проправен „необратимо“ пътят за Brexit, добавяйки, че шансовете на Великобритания да не напусне "сега са нула".
Член на управляващата Консервативна партия заяви в края на седмицата: "Официалната позиция около Brexit сега е изчистена. Това прави ръката на премиера много по-силна". Друг проевропейски консерватор заяви, че Мей ще отиде на срещата на върха на ЕС по-късно тази седмица "с вятър в платната си". Правителството премина през големи трудности, за да прокара законопроекта в парламента и бе принудено да даде известна власт на депутатите за последната сделка относно Brexit, договорена с Брюксел.