След изборната победа: Ердоган съсредоточава изключителна власт в ръцете си

Турският президент Реджеп Ердоган започва трансформация на държавния апарат след изборната си победа.

Страната ще се превърне от парламентарна в президентска република, като Ердоган ще си даде правото да избира 12 от 15 съдии във Върховния съд, а длъжността премиер отпада, като вместо това ще се назначават вицепрезиденти.
Последните резултати показват, че Ердоган си осигури победа още на първия тур в неделя, печелейки 53 % от гласовете.
"Турция даде урок по демокрация на света" - така президентът се обърна към своите привърженици, събрали се пред централата на Партията на справедливостта и развитието в Анкара. Вторият кандидат президент и основен опонент на Ердоган – Мухарем Индже събра 31% от гласовете на избирателите.

В неделя имаше напрежение около изборните резултати, тъй като преброяването на опозицията показваше далеч по-малко проценти за Ердоган и въпреки че преброяването продължаваше, той обяви победа.

Мухарем Индже все още не е обявил своето поражение. Очаква се и той да говори по-късно. В комуникация с журналист от турска телевизия е признал поражението си.
Още преди вота Ердоган обяви и трансформация на министерствата, нови държавни агенции, нови дирекции. Освен това ще има право да издава укази със силата на закон.

По силата на новата система президентът има 2 мандата. Това означава, че Ердоган може да управлява до 2028 г.

Както Ердоган, така и парламентът ще имат право да свикват предсрочни избори.  Но ако продължи съюза си с националистите на Девлет Бахчели (Партията на националистическото действие), това няма да се наложи, тъй като ще контролира и Меджлиса, и изпълнителната власт, и законодателната, и съдебната.
Изключително много правомощия, съсредоточени в ръцете на Ердоган, което предизвиква много критики от  Европа, че новата турска система няма типичните за демокрациите механизми.

Ключът към победата на Ердоган е една партия, която 20 години накланя везните в Турция. Това е Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели. Благодарение на тази партия Ердоган спечели референдума за Конституционни промени и трансформирането на Турция в президентска република.
„Нашата партия е първата, която поиска президентска държава, тъй като граничим със Сирия и Ирак и там е ясно каква е ситуацията. Външните сили нападат Турция според нашите виждания. Това е причината да искаме президентска държава – по-практично и по-лесно да ръководим самата държава. На практика в момента Турция се ръководи от президента Ердоган, но сега това ще бъде официално”, коментира пред Нова ТВ Бюлент Машаоглу, зам.-председател на Партията на националистическото действие.

„Основната причина да сме в коалиция с г-н Ердоган и партията му е опитът за преврат. След него те промениха политиката си коренно. За нашата партия най-големият проблем са кюрдската партия и ИДИЛ. Тези терористични организации се опитват да разрушат нашата родина”, обясни още Машаоглу.

„ „Сивите вълци” не са познати в света както трябва. Хората в чужбина имат погрешни впечатления за тях. Хората сред „Сивите вълци” се борят за благото на народа си, не са нацисти, те се борят само за страната и народа си. Ние сме много стара организация”, заяви Машаоглу. „Събираме националното в нас, също и религията, събираме ги и искаме да го изкараме в политическия свят. Идеологията ни е нашата държава да стигне високо ниво и икономически, и политически. Да е по-голяма сила от това, което е сега”, заяви Машаоглу.