Парламентът на Македония одобри Договора за името

Македонският парламент одобри договора с Гърция, слагащ край на дългогодишния спор за името на страната.

"За" ратификацията гласуваха 69 депутати. Представителите на опозиционната ВМРО - ДПМНЕ не присъстваха в залата. Предстои Договорът да бъде изпратен на президент Георге Иванов за подпис. Той има 7 - дневен срок да се произнесе и ако наложи вето, договорът ще трябва да се прегласува. В този случай за него ще трябва да гласуват 61 депутати.
"Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и предоставя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език". Това каза преди гласуването премиерът Зоран Заев. "Имаме ясни доказателства за нашата македонска идентичност, за нашия македонски език, в продължение на векове и столетия. Не сме предали нищо, нито пък никой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име. Това е смела стъпка в интерес на бъдещето на гражданите и на нашите деца, за едно мирно бъдеще. Нека да отхвърлим манипулациите и да дадем шанс за споразумението", заяви още Заев.
Той подчерта, че споразумението е подкрепено от всички международни партньори, което отваря портите на Македония за европейско бъдеще. Заев очаква дата за преговори от Съвета на ЕС до края на месеца. Министър-председателят призова за обединение в интерес на общото бъдеще. "Вместо горчивината и гнева, нека заедно да пишем бъдещите страници, да водим гражданите към обща процъфтяваща Македония, следвайки примера на напредналите европейски държави. Получаваме приятел и стратегически партньор, гарантираме стабилността и сигурността на Македония, отваряме пътя към ЕС и НАТО. Ние постигаме стремежа на нашите предци да бъдат признати от всички като македонци, говорещи македонски. Това е исторически акт, чрез който Македония и гражданите ѝ имат шанс", каза още премиерът Зоран Заев. Той посочи, че темата за членството на Македония в НАТО ще влезе в дневния ред на срещата на върха на 11-и и 12-и юли.