Стефан Балабанов: Не е стреляно срещу ромите в Ботевград, а трябваше

Зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви пред бТВ, че ромите от Ботевград лъжат за използването на сачми и куршуми от страна на полицаите при нападението над униформените в събота вечер.

Тогава ромите потрошиха с камъни, буркани и дървета служебните автомобили на полицаи, изпратени на адреса по сигнал за силна музика. От МВР пуснаха клип от охранителна камера, заснела случващото се, но циганите се оплакаха от насилие и обявиха, че клипът е манипулиран и от него са изрязани кадрите, на които полицаите стрелят по тях. Според тях, униформените са действали като престъпници.

Стефан Балабанов бе категоричен, че стрелба по ромите не е имало."Изричането на неистини от тази етническа група е маниер – никакви сачми и куршуми не са използвани",обяви зам.-министърът. Според него по-скоро е грешка, че в тази ситуация не са използвани гумени куршуми и палки. "В тази държава има закони… Трябва да спрем с този псевдолиберализъм", коментира Балабанов. Той призова всички служители на МВР да използват законите и правомощията, които са им дадени, за да може да се противодейства на такива агресивни групи. Зам.-вътрешният министър подчерта, че от ведомството застават зад действията на полицаите в Ботевград и ще им го каже лично. Според него трябва да има законови промени и МВР да може служебно да защитава полицаи при дела срещу тях, а не да им се налага сами да си търсят адвокати.