Наркозависим рецидивист ограби старица във Варна, за да си купи хероин

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е предаден 36-годишният Я.Я., извършил грабеж на възрастна жена при условията на опасен рецидив, като употребил за това сила. 

Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата. 
На 30 януари 2018 г. зависимият към хероин мъж решил да ограби възрастна жена. Нарочената за жертва била натоварена с две чанти и дърпала с ръка пазарска количка. 36-годишният мъж тръгнал след нея и когато тя влязла във входа, в който живее, издърпал от рамото й чантата. Жената политнала назад и паднала на земята. Извършителят избягал.
След извършения грабеж, при който Я.Я. действал при условията на опасен рецидив, мъжът отишъл в ромската махала на Варна и предложил на двама да откупят отнетите със сила при грабежа два мобилни телефона. Поискал 30 лева и обещал след няколко дни да ги откупи срещу 40 лева. Останалите вещи, отнети при грабежа – лични документи, две дебитни карти, изхвърлил.
След като си набавил пари от сделката с мобилните телефони, Я.Я. си купил хероин. По камери в района на грабежа мъжът бил установен като извършител и задържан. Направил самопризнания и собственоръчно вписал в протокола за разпит, че намерените в него пари са част от отнетото при грабежа на възрастната жена. Някои от изхвърлените лични документи били намерени от случайни минувачи и върнати на ограбената.  
Подсъдимият мъж е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, взета с определение на Варненския окръжен съд на 1 февруари т.г. Я.Я. вече е приведен във варненския затвор. Той е осъждан многократно за кражби и грабежи. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в съда.