След бягството на двамата рецидивисти директорът на ГДИН поел отговорност и станал заместник - директор

След случая с бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” старши комисар Свилен Цветанов поел отговорност за случая и станал заместник-директор в същата агенция.

Това стана ясно от гостуването на правосъдния министър Цецка Цачева в студиото на БТВ.
По думите на Цачева 14 души са понесли различна степен на отговорност по случая със скандалното бягство от Софийския затвор. Тя добави, че проверката по случая е констатирала груби нарушения, включително фаворизиране на някои затворници, както и незаключени килии.

Според правосъдния министър не би трябвало конкретната отговорност да бъде понесена от шефа на ГДИН. Тя уточни, че Свилен Цветанов от години е в системата, „много преди нея”.

„Свилен Цветанов е един от двамата заместник-директори на ГДИН. Отговаря за охраната на затворите, това е неговият ресор. Ако се докаже липса на негова адекватна реакция или пропуски в работата му… Няма недосегаемо лице”, коментира Цачева.
По повод случая с последния избягал затворник, Цачева коментира, че ще инициира законодателна промяна за полагането на труд от лишени от свобода.

„Това за мен са големите въпроси – кога едно лице може да полага труд на открит обект? Преценката на кого е?”, коментира Цачева.

По думите ѝ оценката на социалния работник, който е трябвало да прецени състоянието на затворника, несъответства с личността на лишения от свобода.
По повод охраната на затворниците докато са на работа, Цачева коментира, че в закона има един единствен текст, който казва, че там отговорността е на юридически лица.

„Трябва да има преосмисляне на взаимодействието между министерство на правосъдието и юридическите и физически лица”, категорична е Цачева.

„Очаквам днес, най-късно утре, да получа пълна информация по проверката относно начина, по който този затворник е пуснат да работи навън, фирмата, където е работел и как се е осъществявал там контролът”, заяви Цачева

Министърът на правосъдието уточни, че има случаи на отклонили се след работа затворници, но в последните години те значително намаляват. За миналата година били само пет. По думите на Цачева проблеми в тази сфера има, но политиките, които се изпълняват, и финансирането, което се отпуска, показват, че се работи в правилната посока за подобряване на системата.

Тя изрази благодарности към жената, която е станала заложник на избягалия от Ловешкия затвор, както и похвали поведението на полицая, подал сигнал до органите на реда къде се намира той.
По повод охраната на сградите на специализирания съд Цачева коментира, че ситуацията е във вниманието на Министерството на правосъдието от ранната пролет.

„Действително имаше случай през април, когато на паркинга на спецсъда е имало конфликт между подсъдим и свидетели”, коментира Цачева.

Тя призна, че през годините наистина е имало проблеми с неподдържането на охранителната техника, като на КПП-то на спецсъда на ул. „Черковна” не работели камерите, които проверят автомобилите за взривни устройства. Цачева каза, че са отклонени средства, с които са закупени нови видеокамери.