ДАНС вече ще събира информация и за екипажите на самолетите

ДАНС вече ще събира данните и на пилотите на самолетите, а не само за пътниците.

 Това става факт, след като депутатите приеха на второ четене промени в закона за ДАНС.
Специалното звено в агенцията, което обработва резервационните данни на пътниците - имена, дата на резервация, маршрут, адреси и телефони, вече ще събира данни и за пилотите, и стюардесите. Превозвачите са задължени да предават на агенцията данните за пътниците 48 часа преди обявеното за излитане време на редовните полети и 24 часа преди извънредните такива. Информацията за екипажа ще се събира непосредствено преди излитане.
Ако съществуват данни за реална заплаха от престъпление, въздушните превозвачи трябва да предават информацията за пасажерите и екипажа по искане и в срокове, определени от ДАНС. Националното звено към агенцията ще извършва оценка на пътниците и екипажа преди обявеното време за пристигане или заминаване, с цел предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични нападения.
При разследване на организирани групи за автокражби, компютърни измами, престъпни групи за каналджийство и престъпления срещу политическите права, ДАНС ще може да изисква пълна информация за пътниците на всички полети от и до България. Досега законът позволяваше това само при тежки престъпления.
БСП се обявиха против промените, заявявайки, че с разширяването на правомощията на ДАНС се "обезкървяват" други служби.