В Разград съдят мъж и жена, задържани с наркотици за повече от 3 милиона лева

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград са предадени 48-годишният И.И. като извършител и 25-годишната Л.Я. като подбудител и помагач за контрабанда на наркотични вещества в особено големи размери, като случаят е особено тежък, както и за държане с цел разпространение на над 7 кг марихуана и близо 77 кг амфетамини.

Стойността на откритите в специален тайник на автомобил наркотици се изчислява на над 3 млн. лева, съобщават от шресцентъра на прокуратурата.

Престъпленията били разкрити на 16 август 2017 год. На ГКПП - Дунав мост в Русе 48-годишният подсъдим влязъл през границата на страната от Германия с автовоз и се отправил към Разград. Била получена оперативна информация, че той пренася голямо количество наркотици. В центъра на град Цар Калоян управляваният от И.И. автовоз с платформа, върху която возел от Германия два автомобила, бил спрян за проверка. В специален тайник в седалката на единия автомобил били открити пакети с различно количество и вид наркотични вещества. Според заключението на химическата експертиза част от транспортираните наркотици са марихуана с общо тегло 7, 009 кг на стойност 42 057 лева и 76, 986 кг амфетамини на стойност 3,079 млн. лева.

Организатор на контрабандата, наемането на И.И. да транспортира наркотиците от Германия е 25-годишната Л.Я. с посредничеството на живеещ в Германия турски гражданин. Наркотичните вещества били предназначени за „износ“ в Турция, като доставката там също трябвало да извърши подсъдимият  И.И.

И той, и Л.Я. са с постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража“ и забрана да напускат пределите на Република България от 18 август миналата година. В момента 48-годишният И. се намира в затвора в Белена, а подбудителката и помагачката в двете престъпления Л.Я. е приведена в сливенския затвор.

Разпоредителното заседание по делото срещу двамата е насрочено за 11 юли в Разградския окръжен съд.