Ердоган: Няма да позволя Израел да "окупира" Йерусалим

Страните от Арабската лига се събират на извънредно заседание днес заради избиването на почти 60 палестинци в Ивицата Газа.


 Срещата на външните министри е по искане на Саудитска Арабия. Арабските страни осъдиха преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим като "явно нарушение на международното право".
Решението на Доналд Тръмп беше последвано единствено от Гватемала, а две малки латиноамерикански страни имат дипломатически представителства в спорния град отпреди това.
Заради събитията в региона утре в Истанбул ще се събере извънредно и Организацията за ислямско сътрудничество.
Междувременно турският държавен глава Реджеп Ердоган заяви, че няма да позволи на Израел да "окупира" Йерусалим. "Сблъскахме се със сериозна хуманитарна катастрофа в Палестина, палестинците отново бяха подложени на репресии. Ние ще продължим да помагаме на нашите палестински братя с всички възможни сили. Ние няма да позволим на Израел да узурпира Йерусалим", каза Ердоган. "Ако действията на Израел са допустими, то светът ще се потопи в хаос, в който управлява бандитизмът", добави той, цитиран от местни медии.