Унгария отхвърли "изключително про - мигрантска декларация", приета на среща в Маракеш

Унгария отказа да подкрепи декларация по въпросите на миграцията, приета на среща на високо равнище с участието на министри от европейски и африкански страни в Маракеш.


 Това съобщи външният министър на страната, наричайки документа "изключително про - мигрантска декларация, която е срещу интересите на Унгария". 
Т.нар. "процес от Рабат", стартирал преди повече от десетилетие, се отклони от първоначалната си цел, заяви Петер Сиярто за MTI от Маракеш след участието си в петата евро - африканска среща на министрите, касаеща въпросите на миграцията и развитието. Първоначалната цел бе да се спре притока на мигранти от Африка към Европа чрез разумна употреба на евросредства, заяви Сиярто. Министърът коментира още, че документът, приет на конференцията, ще насърчи миграцията, създавайки нови маршрути, а не е съсредоточен върху цялостното спиране на процеса. 
"Декларацията е изцяло срещу интересите на Унгария и Европа", каза още министърът, добавяйки, че в дебатите по въпросите на незаконната миграция, доминиращи стават вижданията на африканските страни, докато държавите от Европа се отказват от собствените си интереси.