Десетокланикът, обвинен в опит за убийство на охранител на варненска дискотека, остава в ареста

Варненският окръжен съд потвърди постоянната мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на десетокласника Кристиян Т. от Варна, срещу когото се води наказателно дело за опит за умишлено убийство по хулигански подбуди, извършено в съучастие.


Издирването на съучастника на ученика продължава.

Тежкото умишлено престъпление е било извършено на 28 януари 2018 г. около 2 часа след полунощ пред дискотека „Гетсби“ в района на спирка „Акациите“ във Варна. Пострадалият е 36-годишният охранител на заведението Армен А., на когото двамата съучастници нанесли порезно-прободни рани в крака и гърдите.

До разправата с охранителя се стигнало, след като младежите били изведени извън дискотеката заради поведението им. Пред „Гетсби“ навършилият 16 години Кристиян държал бодигарда, докато съучастникът му нанасял около 15 удара с нож в краката и гърдите на 36-годишния пострадал. Един от ударите попаднал в сърдечната област на Армен А., който бил спасен благодарение на бързите действия на медиците.

В съдебната зала защитата на ученика поиска определянето на по-лека мярка за неотклонение. Представителят на Окръжната прокуратура във Варна обаче се противопостави и припомни, че Кристиян има предишни криминални регистрации.

Наказателният кодекс предвижда за опит за умишлено убийство по хулигански подбуди най-тежкото наказание – лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Непълнолетните извършители на това деяние се наказват с лишаване от свобода от 5 до 12 години, когато са навършили 16 години.

Определението на Варненския окръжен съд, с което бе потвърдена първоначално наложената мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на непълнолетния Кристиян Т., подлежи на обжалване пред Апелативния съд.