Служители в РЗОК - Пловдив и бизнесмен източили 1,1 млн. лева чрез виртуални аптеки

С близо 1,1 млн. лева в била източена Здравната каса чрез корупционна схема, действала около година.


Това обяви на извънреден брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов, цитиран от "24 часа".
Вчера в града бяха арестувани шефът на дирекция в РЗОК Иван Деспотов и колегата му Влади Манев. Заедно с тях са задържани още двама души -собственикът на верига аптеки Николай Александров и мъж, който е бил подставено лице в схемата.
"Тя е била следната - Деспотов и Манев са предоставяли на собственика на аптеките информация за тежко болни пациенти, предимно с Хепатит С. Николай Александров е наел подставено лице, за да регистрира три виртуални аптеки. На тях Касата е превеждала средства за медикаментите на въпросните пациенти, които са били дублирани", обясни Попов.
По думите му на практика болните не са били ощетени. Те са си получили лекарствата от реални аптеки. Чрез фалшифициране на документи обаче техните имена са се дублирали, за да могат виртуалните аптеки да получат средства от касата за уж предоставените лекарства.
Наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов подчерта, че подставеното лице е подписвало всички документи. Той е теглел от банка парите, които здравната каса е превеждала за лекарства на тежко болните пациенти. След това ги е предавал на собственика на реалните аптеки Николай Деспотов. Двамата са привлечени като обвиняеми за получаване на подкуп от 50 000 лева от Николай Александров и за помагачество за документна измама.
Собственикът на аптеките е наемал за виртуалните аптеки магистри - фармацевти, които получавали заплати, без да ходят на работа.