Правосъдие по български: Осъдиха на 10 години затвор турчина, който уби семейството мотористи и избяга


Съдът призна за виновен и осъди на 10 години затвор турчина Фарук Бекташ, който през лятото на 2017 година уби семейството мотористи Бойко и Таня Бойкови край Драгоман. 


Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата, уточнявайки, че местонахождението му все още не е известно. 
На 22.07.2016 г. вечерта Бекташ заедно със съпругата си тръгнали от дома си в град Верл, Федерална Република Германия за Република Турция. Двамата пътували с лек автомобил марка „Мерцедес“, управлявано от подсъдимия.  След преминаване на сръбско – българската граница лекият автомобил продължил пътя си по първокласен път от републиканската пътна мрежа   № І-8, по посока град София. Времето било сухо, като видимостта била нормална, асфалтовото покритие на пътя също било сухо. Около град Драгоман обвиняемият решил да изпревари движещите се пред него два автомобила, маневра забранена в този участък от пътното платно. Водачът нямал достатъчна видимост, но въпреки това предприел изпреварване със скорост 135 км/час. По това време в срещуположната лентата за движение, тази с посока от град София към ГКПП- Калотина, се движел мотоциклет марка „Триумф Рокет“, управляван от Бойко Бойков със скорост не по-голяма от 50 км/час. 

Последвал челен удар между двете превозни средства, който причинил смъртта на водача на мотоциклета и неговата съпруга. Бекташ изгубил контрол върху управлявания от него лек автомобил, пресякъл косо лентата на насрещното движение, разкъсал предпазната ограда навлизайки в стръмен крайпътен скат, спуснал се по него и в долния край на ската преустановил движение  в двора на къща в град Драгоман.

Незабавно било образувано досъдебно  производство с оглед на местопроишествие.

От заключението на съдебномедицинска експертиза се установява, че причина за смъртта на пострадалите е тежка съчетана черепно-мозъчна, гръдно-коремна и на опорно-двигателния апарат травма.

В кръвта на водачите не са открити алкохол или синтетични и опиеви наркотични вещества.

Според автотехническата експертиза  причината за настъпване на ПТП са  субективните действия на управляващия лекия автомобил Мерцедес- Фарук Бекташ, който  в зоната на действие на пътен знак „В 24“ е извършвал изпреварване на движещи се пред него МПС, пресякъл единична непрекъсната линия „М1“,преди да предприеме маневра изпреварване не се е убедил, че има видимост, свободен път на разстояние достатъчно за предприетата маневра и след като е навлязъл в пътната лента, предназначена за насрещно движение, е създал опасност за превозните средства движещи се по нея.

По време на досъдебното производство обвиняемият се е отклонил от посочения от него адрес за призоваване в страната ни при определената му мярка за неотклонение „Домашен арест“ от Софийски окръжен съд. С определение на Софийски апелативен съд мярката за неотклонение  е изменена в „задържане под стража“, и Бекташ е обявен за общодържавно издирване. След щателно издирване в РБългария и във Федерална Република Германия,  по линия на международното сътрудничество с компетентните съдебни органи не е било установеното настоящото местонахождение на подсъдимия.

На Бекташ е наложено наказание 10 години лишаване от свобода лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 години.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.