ЮАР обяви сушата за "национално бедствие"

Сушата в Република Южна Африка бе обявена за "национално бедствие", тъй като продължителната липса на вода опустошава части от страната, а  Кейптаун може да остане без течаща вода.


В съобщение, публикувано в бюлетина на правителството, отделът за кооперативно управление заяви, че е издигнал сушата в "национална катастрофа", след като преоцени нейната "величина и сериозност".

Кейптаун е жертва на опустошителна суша от три години насам, тъй като редките валежи на успяват да подобрят ситуацията, нивото на язовира пък е достигнало опасно ниски стойности.
Разработен е и сценарият "Ден нула", когато водата от чешмите ще спре да тече, за да се съхранят останалите в града водоизточници.
Във вторник прогнозираната дата за „Деня нула“ бе отложена до 11 юни след съкращаване на потреблението. Но широко разпространената суша е обхванала голяма част от южната и западната част на Южна Африка. В изявлението се казва, че обявяването на национално бедствие би означавало, че националното правителство е отговорно за справянето с проблема и осигуряването на незабавни усилия за облекчаване на положението.