Учените са по- близо до създаването на универсален кръвен тест за рак

Учените са направили стъпка към постигане на една от най - големите цели в медицината - създаването на универсален кръвен тест за рак.


Екип от университета "Джон Хопкинс" е провел тестове на метод, който разпознава 8 често срещани форми на заболяването. Целта е създаването на тест, който да се прави веднъж годишно.
Туморите създават малки "следи" от мутиралото си ДНК и протеини в кръвообръщението. Тестът за откриване на рак търси мутации в 16 гена и 8 протеина, които обичайно се наблюдават при болен организъм.
Новият метод за диагностика е тестван при 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черно и гърдата, при които заболяването все още не е засегнало други органи. В 70 % от случаите тестът е открил заболяването.
Д - р Кристиан Томасети от университета "Джон Хопкинс" коментира, че ранната идентификация на заболяването е "критично поле" и резултатите са много вълнуващи. Колкото по - рано е открито заболяването, толкова по - големи са шансовете за пълно излекуване. За 5 от 8 - те изследвани вида рак няма методи за ранно откриване. Ракът на панкреаса, например, има толкова малко симптоми, че четирима от петима пациенти умират до година след поставянето на диагнозата.
Откриването на туморите, когато все още могат да бъдат премахнати по хирургичен път, е от огромно значение за живота на пациентите, подчертават доктор Томасети.
Сега новият метод за прилага върху хора, на които не им е поставена диагнозата.
Надеждата е новият метод за ранно откриване да се съчетае с използваните вече инструменти за скрининг.