Над 70 машини впрегнати в незаконен добив на инертни материали в Пловдивско

Огромен брой машини бяха задържани при проверка за незаконен добив на инертни материали на територията на област Пловдив.


Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Проверката бе разпоредена след проведени работни съвещания между Окръжния прокурор на гр. Пловдив, Директора на ТД НС – гр. Пловдив, Директора на ОД на МВР – Пловдив и Областният управител на Област Пловдив.
На 04.11.2017 г., от екипи, сформирани от служители на ТД НС - Пловдив и МВР - Пловдив, вкл. икономическа полиция, под ръководството на наблюдаващия прокурор при ОП – Пловдив, бяха извършени внезапни проверки на тринадесет обекта на територията на областта, за които данните от предварителният анализ сочеха, че вероятно се използват за незаконно придобиване на инертни материали.

В резултат на проверките, бяха образувани общо 6 досъдебни производства за кражба на инертни материали, като започнаха и допълнителни проверки за данъчни престъпления и престъпления против собствеността.

За един от камионите, намиращи се на територията на обектите, бе установено, че е с поставен регистрационен номер на лек автомобил, като по този случай е започнало самостоятелно досъдебно производство за служене с регистрационни табели, издадени за друго МПС.

Само за два от проверените обекти, в хода на проверките, бяха представени документи, удостоверяващи правомерно извършване на добив, респ. сепариране на инертни материали.

Общо на 13 - те обекта бяха намерени и обезпечени 30 камиона, 15 багера, 7 фадроми, 3 гондоли, 2 влекача, 1 булдозер, 1 верижна машина, 2 цистерни, 1 автокран, 1 автогрейсер, 1 трактор с ремарке, 11 съоръжения за вадене на пясък и сепариране, 2 леки автомобила и 2 микробуса.

Голяма част от описаната и запечатана техника бе заварена в работен режим.

Работата по проверката и досъдебните производства продължава. Определеният срок за приключване на проверките за случаите, в които не са започнати досъдебни производства, е до 15.11.2017 г.