Съдът пусна обвиняемия за убийството на 15 - годишния Георги

Ние не споделяме становището на съда и ще изготвим протест, заяви пред Нова ТВ Зорница Таскова - говорител на Софийска градска прокуратура по повод освобождаването на Йоан Матев, обвиняем за убийството на 15 - годишния Георги в Борисова градина.


"Въпросът е как наказанието се тълкува. Според нас, понеже наказанието е за над 15 години, независимо, че ще бъде редуцирано заради непълнолетието на Матев, мярката може да бъде година и половина", аргументира се Таскова.
"Взели сме всички мерки да се осигури предявяване на обвинение, за да неможе Матев да избяга, дори апелативният съда да потвърди подписката", каза още Таскова.
Като научих, че го пускат, бях шокиран. Защитата на Йоан Матев технически се е опитвала да заобикаля всички етични форми на правото. А прокуратурата е опитвала да ги спре”, коментира пред камерата вуйчото на убития Георги - Илиян Георгиев.

Според него младият мъж трябва да бъде съден като пълнолетен, а не като дете: „Той е бил на ръба на пълнолетието. За мен той е разсъждавал съвсем хладнокръвно в деня, в който е извършил убийството. Той не е дете”

„Страхувам се, че може доказан за мен убиец да излезе на свобода и да се разхожда срещу подписка. Това звучи абсурдно”, категоричен беше той.