105 години от победата на "Дръзки" над турския крайцер "Хамидие"

По случай 105-та годишнина от първата българска морска победа - успешната атака на миноносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие” през Балканската война, командването на Военноморските сили и ръководството на Военноморския музей организират провеждането на военен ритуал по полагане на венци и цветя пред кораба-музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година.Ритуалът ще се състои на 8 ноември 2017 г. от 11:00 ч. в района на входа на Военноморския музей, на бул. „Приморски “ № 2, съобщават от ВМС.

 "Дръзки" остава завинаги в българската бойна история като палача на крайцера "Хамидие" - модерният боен кораб на Османската империя, построен през 1903 година. По време на Балканската война крайцерът служи в Черно море, а капитанът му Хюсеин Рауф Орбай тероризира населението на Варна и Балчик. "Хамидие" изпълнява и друга изключително важна роля - той съпровожда турски транспорти, превозващи военни провизии за Османската империя от Западна Европа през пристанището на Кюстенджа към Цариград. Това е единственият възможен маршрут след блокирането на сухоземните пътища от Гърция и България. 
През нощта на 8 - ми ноември 1912 година четири български торпедоносци, командвани от капитан Димитър Добре, атакуват "Хамидие". Торпедото на "Дръзки", изстреляно от едва 60 метра под ръководството на капитан Георги Купов, улучва турския крайцер. В кораба се отваря пробойна с размери 10 квадратни метра и в нея са изстреляни няколкстотин снаряда. Носовата част на "Хамидие" потъва, 8 души от екипажа са убити, а други 30 ранени. Крайцерът е изтеглен на буксир с кърмата напред  до Цариград от придружаващ го разрушител. Оставането му на вода е по чудо и се дължи не толкова на конструкцията на кораба, колкото на изключително спокойното море.
Торпилирането на "Хамидие" е огромна победа за скромния по онова време Български флот. С неутрализирането на крайцера всички действия на Турция в Черно море са напълно неутрализирани до пълното ѝ поражение във войната.